1042234715-geld-sparen-1cef

Har du hørt suksesshistorier om «vanlige mennesker» som har spekulert i aksjer og kommet svært godt ut av det? Det finnes nok flere av disse, men også tilsvarende (og kanskje enda flere) historier om nordmenn som har gått på en smell når det gjelder aksjesparing. Akkurat det skal vi ikke snakke så mye mer om i denne introduksjonen til aksjesparing, selv om det er verdt å nevne innledningsvis at alle former for aksjesparing er forbundet med en viss risiko for å tape sparepengene dine. Les videre hvis du ikke har dårlig hjerte!

Hva er aksjesparing?

Aksjesparing handler rett og slett om at man investerer penger i norske selskaper. Aksjesparing er en tjeneste som mange norske banker tilbyr, og må ikke forbindes med aksjehandel og investering i aksjer. Dette er en langt tryggere måte å handle aksjer på, og er tilpasset den som ønsker høyere avkastning enn hva man får på sparekonto hos banken, samtidig som man har is i magen til å spare langsiktig. Når man lager en avtale om aksjesparing vil man dessuten må sette av et fast månedsbeløp til sparingen.

Vilkårene for aksjesparing varierer fra bank til bank, men vanligvis kan man selv velge hvilke selskaper man ønsker å investere sparepengene i. Hver måned trekkes deretter en forhåndsbestemt sum som investeres i aksjeselskapene. Som regel så har bankene kun «trygge» alternativer tilgjengelig, ved at risikoen er redusert i forhold til hva man vil oppleve dersom man skulle handlet på aksjemarkedet på egen hånd. Uansett er det viktig å være klar over at det også finnes en viss risiko for tap også når det kommer til aksjesparing, selv om ekspertene kanskje vil påstå at den er særskilt liten.

Hvordan starte med aksjesparing?

urn-newsml-dpa-com-20090101-140416-99-05673-large-4-3De fleste norske storbanker tilbyr aksjesparing direkte gjennom nettbanken. Her kan du enkelt investere sparepengene dine direkte gjennom en avtale om aksjesparing med fast trekk. Som regel er det nokså høye krav til deg som sparer – DNB for eksempel krever at du sparer minst 10 000 kroner i måneden. SpareBank1 på sin side tilbyr kun aksjesparing for bedrifter, men for deg som driver enkeltmannsforetak og ønsker avkastning på overskuddet, så kan dette være en god løsning og investering.

Aksjesparing fungerer i stor grad på samme måte som aksjehandel, selv om det er en del forenklet. Du betaler gebyrer på de aksjene du kjøper, og du kan selge aksjer gjennom nettbanken. Her kan du også følge utviklingen i aksjene dine, og generelt ha totalt kontroll over de selskapene du har investert i. Som ved alle former for aksjehandel så gjelder det også ved aksjesparing å ha is i magen. Har man ikke planlagt å gjøre en langsiktig investering, så er det egentlig ingen vits i å spare i aksjer.